top of page
hjälm

Kan man kasta kvitton efter
man sparat ner dem digitalt?

Måste man spara sina fysiska kvitton när man gjort en digital kopia?
Hur länge måste man spara de digitala kopiorna?

 

Svaret på frågan är: Ja, Snart!

Tidigare i år lämnade regeringen ett lagförslag om att slopa kravet på att spara papperskvitton så länge det finns en digital kopia. Nu har riksdagen äntligen röstat igenom lagförslaget och förändringarna träder i kraft 1 juli. 

Vad innebär den nya lagen för dig som företagare?

På politiskt språk säger man att den nya lagen innebär "avskaffat krav på bevarande av räkenskapsinformation i original". På mer vardaglig svenska betyder det att du inte längre behöver spara ditt underlag i orginalformat, efter att du har laddat upp det digitalt. Det gäller alltså alla typer av underlag såsom kvitton och fakturor.

Om du exempelvis har köpt kontorsmaterial i en fysisk butik så behöver du inte spara kvittot efter att du har laddat upp det till ditt bokföringsprogram.
Den digitala versionen räcker och du kan slänga papperskvittot, så att du slipper organisera och spara flera år gamla underlag.


 

Så ser lagen ut idag (innan 1 juli)

I dagsläget måste du spara ditt papperskvitto i minst tre år vid utgången av räkenskapsåret, trots att du har laddat upp det till ett digitalt bokföringsprogam.
Om du inte laddar upp kvittot digitalt behöver du spara kvittot i minst sju år efter att räkenskapsåret har slutat.


Den 1 juli kan du slänga dina kvitton!

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2024. Det betyder att du efter det kan slänga ett papperskvitto så fort du har laddat upp det digitalt.

 


Digitala underlag ska fortfarande sparas i minst sju år.

Den nya lagen gäller endast kvitton eller underlag i pappersformat.
Digitala underlag ska fortsatt arkiveras i minst sju år efter att räkenskapsåret har tagit slut och måste förvaras säkert.

Underlagen kan laddas upp till ett digitalt program som tex Fortnox, eller laddas upp i annan molntjänst, på ett USB eller i en mapp på datorn.
Du som företagare är ansvarig för att underlagen är förvarade säkert.

bottom of page