top of page
hjälm

Julfest för anställda
- vad är avdragsgillt?

Vilka kostnader är avdragsgilla för företaget när man har julfest för sina anställda?

Får de anställdas familj följa med på julfesten?
 

Julbord och julfika

Utgifter för måltider som julbord är inte avdragsgilla alls för företaget. 
Däremot får företaget dra moms på utgifter för förtäring på underlag upp till 300 kr per person, alltså blir det åtminstone ett visst momslyft på kostnaden för julbordet.

Representationsreglerna säger att företaget får göra avdrag endast för enklare förtäring till ett värde av högst 60 kronor exklusive moms per person och tillfälle
Så en "julfika" blir däremot helt avdragsgill sålänge kostnaden är högst 60kr ex moms per person.

Underhållning och andra kringkostnader

Kringkostnader som musikunderhållning, lokalhyra och uppträdanden är avdragsgilla med 180 kr + moms per person. Utgifter för anställdas hotellövernattningar och resor i samband med julfest på annan ort är avdragsgilla i sin helhet om det handlar om max en övernattning och inte är en ren nöjesresa.

Tänk på att kringkostnaderna bara blir avdragsgilla vid två personalfester per år för företaget.
 

Familj och pensionerade anställda

Om anställdas familjemedlemmar eller pensionerade anställda bjuds med på personalfesten bör avdrag medges även för dem. Med familjemedlem avses i detta avseende maka, make, sambo eller motsvarande. Även barn till någon av dessa och som ingår i denna förälders hushåll omfattas av begreppet.

Lyxig julfest

Alltför påkostade julfester anses ofta ha ett tydligt inslag av personlig gästfrihet och kan därför räknas som lyxrepresentation och är därmed inte avdragsgillt för företaget. Det finns också risk för förmånsbeskattning för personalen vid alltför påkostade personalresor och andra personalfester. Någon exakt och absolut gräns för vad som räknas som lyx finns dessvärre inte, så rådet blir att hålla det hela på en rimlig nivå.

Läs mer på Skatteverkets hemsida:

bottom of page