top of page
hjälm

Vad finns det för fördelar med förmånsbil?

Hur funkar det med förmånsbil?

Vilka fördelar finns det?

Hur fungerar det med förmånsbil?

En bilförmån, eller förmånsbil, innebär att en arbetsgivare förser en anställd (eller sig själv) med en bil som får nyttjas dels i tjänsten, dels privat. 

Det räknas som en förmån när en anställd får använda sin arbetsgivares bil privat. Förmånen är oftast skattepliktig för den anställda. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och i de flesta fall även göra skatteavdrag på förmånens värde. Exempel på privata resor är till och från arbetet, förskola och skola.

Fördelar med en förmånsbil

Fördelarna med en förmånsbil är att du får den skattad och försäkrad, du har en fast månadskostnad och du behöver inte lägga ut (till exempel handpenning) för att köpa den.

Fördelen med en förmånsbil jämfört med en tjänstebil är att du även kan köra med den privat, utan att behöva tänka på antal körtillfällen eller hur många mil du kör.
Med en förmånsbil kan arbetsgivaren även stå för alla kostnader för bilen, med undantag för drivmedel vid privata resor, trängselskatt vid privata resor, samt parkeringsavgift vid privata resor.

Fortnox har en bra och informativ guide om förmånsbil, den hittar du här:

bottom of page